Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie is een therapie die het lichaam behandelt via kinesis (beweging) bij personen die beperkt zijn in hun functioneren bv. door gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, letsels aan zenuwen, hart, longen enz.

Bij groepspraktijk PUUR kan je terecht voor algemene kinesitherapie met volgende specialisaties:

 

Manuele therapie

Patiënten met zowel acuut als chronische rug en nekklachten worden na uitgebreid onderzoek behandeld via mobiliserende en manipulatieve technieken. Deze technieken hebben tot doel de lichaamshouding en beweging te verbeteren en de pijn te verlichten. Vaak worden deze technieken gecombineerd met dry needling of triggerpuntbehandeling, stretching, neurogene mobilisaties en oefentherapie. 

 

Sportkinesitherapie en bewegingscoach

Sportkinesitherapie focust zich op de preventie, diagnose, behandeling en revalidatie van alle mogelijke acute en chronische sportletsels, zowel op recreatief als professioneel niveau. Hierbij staat oefentherapie centraal. 

 

Rugpijn met artistieke x-ray weergave
Dry Needling Met Naalden 2

Dry needling 

Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode van de kinesitherapeut of manueel therapeut. Bij dry needling worden bepaalde triggerpunten die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling wordt kortdurend in het triggerpunt van de spier geprikt met als doel dit triggerpunt te doen ontspannen en is geen ‘energie’ behandeling.

Dry needling is een minimaal invasieve therapie. Gedurende twee dagen na de behandeling kan er stijfheid en/of een klein blauw plekje ontstaan. Daarom is het na een behandeling belangrijk om voldoende te stretchen, water te drinken en de spier warm te houden. Als kinesitherapeut dien je een extra opleiding te volgen om een gecertificeerd dry needling therapeut te worden. Lees hier meer over dry needling.

Pre- en postnatale begeleiding

Prenatale oefeningen helpen je om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en in optimale conditie te houden.

Tijdens de zwangerschapsbegeleiding behandelen we zwangerschapsklachten indien deze aanwezig zijn. Verder leggen we de nadruk op ontspannings en ademhalingstechnieken, mogelijke houdingen om weeën op te vangen, baringshoudingen en perstechnieken. In groepspraktijk Puur kiezen wij ervoor om de partner te betrekken tijdens deze oefeningen ter voorbereiding naar de bevalling en arbeid toe.

Postnataal beogen we een vlot herstel van lichaam en conditie na de bevalling, uiteraard op maat van moeder en baby. Meestal start deze postnatale begeleiding een zestal weken na een natuurlijke bevalling en een achttal weken na een keizersnede. Postnatale kinesitherapie is minstens zo belangrijk als prenatale kinesitherapie. Door kort na de bevalling actief in te zetten op versterking van je buik-, rug- en bekkenbodemspieren maak je minder kans op latere rugklachten of verzakking van je bekkenorganen (darm, blaas..).

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder

Het lymfstelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze cellen. De lymfe vervult een voedende, zuiverende en drainerende rol.

Lymfedrainage is een natuurlijke functie in ons lichaam. Maar, door gevolgen van een ongeval, stress of ziekte kan deze functie bemoeilijkt worden. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Wil je meer te weten komen over lymfedrainage? Lees dan hier verder.

Ademhalingstherapie

Bij bronchitits en COPD blijven er te veel slijmen in de luchtwegen zitten en dit kan tot een infectie lijden. Door autogene drainage worden de slijmen geëvacueerd uit de longen via gecontroleerde ademhalingstechnieken. Deze autogene drainage kan als thuisoefening aangeleerd worden aan de patiënt zelf maar bij jonge kinderen of baby’s wordt dit gedaan door de therapeut zelf.

Tarieven kinesitherapie (30 min) vanaf 1 januari 2021
(Tessa Van Den Ackerveken, Marjolein Vervecken, Niels Dockx: niet geconventioneerd)

 • Basistarief behandeling in de praktijk courant of Fa: € 28
 • Toeslag (dossierkost) eerste courante behandeling: € 6,5
  (volledig terugbetaald door de mutualiteit)
 • Dossierkost Fa: € 30,65
  (volledig terugbetaald door de mutualiteit)
 • Basistarief behandeling in de praktijk E-pathologie of Fb: € 26
 • Dossierkost: € 30,65
  (volledig terugbetaald door de mutualiteit)
 • Basistarief huisbezoek courant en Fa: € 30
 • Basistarief huisbezoek E-pathologie en Fb: € 27
 • Behandeling LPG : € 60 per sessie

Lymfedrainage (45 min. - 60 min.)
(Evelien Janssens: geconventioneerd)

 • Hiervoor gelden de officiële tarieven van het RIZIV

Cardiofitness

 • Fitness abonnement: € 50 per maand, onbeperkt aantal beurten
 • 70 € voor een 10 beurten kaart.
Fitness Kine 3
Tessa Van Den Ackerveken

Tessa Van Den Ackerveken

Evelien Janssens

Evelien Janssens

Niels Dockx

Niels Dockx

Robin Mols

Robin Mols