Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe, evidence-based behandelmethode van de kinesitherapeut of manueel therapeut. By dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijne naald aangeprikt. Hierdoor gaan deze spieren snel en langdurig ontspannen.

Dry needling is niet hetzelfde als accupuntuur. Bij dry needling is het de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. Bij accupuntuur is het effect eerder energetisch.

dry needling met focus op triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verkrampt deel van een spier. Dit deel heeft vaak naast een lokale drukpijn ook een uitstralende pijn in de zone rond het punt. Een triggerpoint kan naast pijn ook stijfheid en bewegingsbeperking met zich meebrengen.

 

Hoe ontstaat het?

Triggerpoints ontstaan zowel accuut als cronisch. Een verkeerde houding en overbelasting door sport of langdurig gebruik van de computer zijn maar enkele voorbeelden van oorzaken van triggerpoints. Verder kan ook stress een belangrijke oorzaak zijn van triggerpoints.

dry needling met focus op naalden

Behandeling

De kinesitherapeut of manueel therapeut zal aan de hand van een vraaggesprek en een gericht onderzoek uw klachten in kaart brengen. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal gezocht worden naar de triggerpoints.

De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van de spanningspunten. Vaak zijn meerdere sessies nodig. Per sessie worden er meerdere spieren aangeprikt. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling, het is geen behandeling op zich.

Hoe voelt dry needling?

Het doorprikken van de huid voelt u bijna niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, trekt de spier lokaal samen. Dit is de local twitch response. Het geeft kort een "krampgevoel". Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak onmiddellijk makkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf of vermoeid aanvoelt. Meestal is dit van korte duur.

Nabehandeling

Vaak wordt er na het prikken nog nabehandeld aan de hand van stretching, circulatieoefeningen enz. U krijgt naast advies en een aantal oefeningen ook de richtlijn mee om de spier warm te houden om de verkregen ontspanning te behouden. Het is belangrijk dat u deze adviezen zo goed mogelijk volgt voor een maximaal resultaat.

Tessa Van Den Ackerveken

Tessa Van Den Ackerveken